Skip to main content

Bij videoproductie zijn er talloze technieken en termen die van cruciaal belang zijn voor het eindresultaat van een video. Twee van deze termen, “Log” en “Grade”, zijn bijzonder belangrijk voor de beeldkwaliteit en de creatieve uitdrukking van een video. In deze blog bespreken we de verschillen tussen deze twee concepten en hun rol in het productieproces.

Wat is Log?

Log, oftewel logarithmische kleurwetenschap, verwijst naar een opnameprofiel dat is ontworpen om een breder dynamisch bereik en kleurenspectrum vast te leggen dan standaard video-opnameformaten. Dit profiel wordt vaak gebruikt door professionele filmmakers en cinematografen om meer detail vast te leggen in zowel de schaduwen als de hooglichten.

Kenmerken van Log:
 • Breder dynamisch bereik: Log-profielen zoals Sony’s S-Log, Canon’s C-Log of Panasonic’s V-Log zijn ontworpen om een groter dynamisch bereik vast te leggen, waardoor meer details in zowel donkere als lichte gebieden zichtbaar blijven.
 • Platte kleur: De beelden die in Log worden vastgelegd, zien er vaak uitgewassen en plat uit. Dit komt doordat de contrast- en verzadigingsniveaus laag zijn, wat meer flexibiliteit biedt in de nabewerking.
 • Flexibiliteit in post-productie: Omdat Log-beelden zoveel informatie bevatten, kunnen editors en coloristen meer creativiteit en precisie toepassen tijdens het kleurcorrigerende proces.

Wat is Grade?

Grading, of kleurcorrectie en kleurgradering, is het proces waarbij de kleuren en het algehele uiterlijk van de video worden aangepast om een gewenste stijl of sfeer te bereiken. Dit proces vindt plaats in de post-productiefase, nadat de beelden zijn opgenomen.

Kenmerken van Grading:
 • Correctie en creativiteit: Kleurcorrectie houdt in dat eventuele kleurafwijkingen of belichtingsfouten worden gecorrigeerd, terwijl kleurgradering wordt gebruikt om een bepaalde esthetiek of emotionele toon te creëren.
 • Verbetering van de beelden: Tijdens de grading-fase worden contrast, verzadiging en helderheid aangepast om de beelden er levendiger en dynamischer uit te laten zien.
 • Specifieke looks creëren: Grading kan worden gebruikt om specifieke filmische looks te bereiken, zoals de warme tonen van een zonsondergang of de koele, gedempte kleuren van een regenachtige dag.

De Samenwerking van Log en Grade

Het samenspel tussen Log en Grade is essentieel voor het bereiken van hoogwaardig beeldmateriaal. Wanneer beelden in Log worden opgenomen, geeft dit de editor een “leeg canvas” dat rijk is aan informatie. Dit maakt het mogelijk om tijdens de grading-fase met precisie en creativiteit te werken om de gewenste visuele stijl te bereiken.

Voorbeeld van het Proces:
  1. Opname in Log: De videograaf filmt de scènes met een Log-profiel om zoveel mogelijk details vast te leggen.
  2. Importeren en Bewerken: De ruwe Log-beelden worden geïmporteerd in een bewerkingssoftware waar de eerste basisbewerkingen plaatsvinden.
  3. Kleurcorrectie en Grading: Een colorist past kleurcorrectie toe om de basisinstellingen te corrigeren en gaat vervolgens verder met kleurgradering om de gewenste esthetiek en sfeer te creëren.

  In conclusie, terwijl Log en Grade op zichzelf staande concepten zijn, vormen ze samen de kern van het beeldbewerkingsproces in de videoproductie. Log zorgt voor de maximale informatie tijdens de opname, terwijl grading de creatieve vrijheid biedt om deze informatie om te zetten in prachtige, afgewerkte beelden.

Ben jij er klaar voor?

Neem dan contact op

CONTACT

+31 6 18 54 22 76
info@enrokmedia.nl

Leemansweg 108
6827BX Arnhem

LINKS

Algemene voorwaarden
Stage lopen?

Handig om te hebben

KVK: 81185936
BTW: NL003540069B72
IBAN: NL43 ADYB 1000 0017 63

Made with ♥️ in Arnhem. Copyright © 2023 ENROKMEDIA